18-hålsbanan öppnar 17/4

18-HÅLSBANAN ÖPPNAR LÖRDAGEN DEN 17 APRIL KL. 12.00
Nu är det snart dags att öppna upp 18-hålsbanan för spel. Meteorologerna visar just nu upp varmare väder och marktemperaturen stiger för varje dag som går. Idag klipps våra greener och i morgon är det dags för fairwayklippning. Doften av nyklippt gräs är för oss golfare ett kännetecken på golfsäsong.

Tiderna för de kommande veckorna kommer att släppas på Min Golf.se torsdagen den 15 april kl. 11.00

Banan har klarat sig bra under vintern trots växlande väder med minus- plusgrader och snö om vartannat. Vi har snömögelangrepp på några greener men vi ser också att det växer i dessa runda ringar och vi har god förhoppning att de kommer växa ihop inom kort. Vi kommer under början av säsongen spela med lägesförbättring på de finklippta delarna av spelfältet, ett scorekort, dock inte närmare hålet.

För att så många som möjligt ska få chansen att spela golf kommer vi på försök att införa 8/9 minuters intervall under april och maj även på vardagar. Redan för två säsonger sedan gick vi över till detta tidsschema på helgerna och i år testar vi det även på vardagar. Vi kommer utvärdera speltempot och fatta beslut för resten av säsongen efter detta försök.

TIPS FÖR SNABBARE SPEL VID BÅDE SÄLLSKAPSRONDER OCH TÄVLINGAR
Lägst hcp i bollen ansvarar - den som har lägst handicap i bollen har ett särskilt ansvar för tempo och att regler efterföljs.

Håll kontakt med framförvarande boll - om avståndet blir ett tomt hål skall du snarast släppa igenom bollen bakom. Minst tidskrävande är ett flytande genomsläpp.

Ta gärna en fika efter 9 hål - men när bollen framför närmar sig 10:ans green är det dags att slå

ut, allra senast då bollen bakom närmar sig 9:ans green.

Ready golf på tee - den som är klar först slår ut först för att vi ska komma iväg snabbare.

Provisorisk boll - slå alltid en provisorisk boll om du är det minsta tveksam om du kommer att hitta bollen eller om den är out-of-bounds.

Ready golf på fairway - gå direkt till din boll och gör dig klar för nästa slag. Om det visar sig att den som ”står på tur” att slå inte är klar, behöver du inte vänta på din tur (gäller ej i matchspel). För att snabba på tempot kan du därmed slå ditt slag före din medspelare som ej är redo.

Snabba på puttandet - nu får vi putta med flaggan i hål vilket kan vara tidsbesparande. Även på green kan den som känner sig klar putta först (gäller ej matchspel). Avsluta gärna puttandet istället för att markera.

Stanna inte kvar vid/på green för att skriva scoren - du hindrar bakomvarande att slå in på green.

Spela först och skriv sedan - om du har honnören eller är klar först och kan slå ut – gör det och utför marköruppgiften därefter.

Kikare - självklart tillåten, men bör användas med förnuft så att du inte tar tid från andra i bollen. Ett tips är att mäta avstånd under tiden annan spelare slår.

TÄVLINGAR
Stark avrådan från tävling i Golfsverige.

Sedan 1 mars 2021 avråder Folkhälsomyndigheten starkt alla idrotter från att arrangera tävlingar, med undantag för yrkesmässig idrott.  Tills vidare är SGF:s starka rekommendation därför att inte genomföra någon tävlingsverksamhet i Golfsverige. Undantag är tävlingar som faller inom RF:s och SGF:s definition av yrkesmässig idrott (se nedan). 

SGF har också beslutat att inte arrangera några förbundstävlingar (A- och B-tävlingar) förutom de tävlingar som faller inom definitionen yrkesmässig idrott. Inga tävlingar registreras heller i SGF Golf Ranking. 

SGF:s starka avrådan från tävling samt beslut att inte arrangera förbundstävlingar utöver yrkesmässig idrott gäller till och med 9 maj. Beslutet förlängs eller omvärderas veckovis. Nytt beslut kommuniceras måndag 19 april.

Vi på klubben kommer att följa denna rekommendation och vi håller oss uppdaterade om läget. Vi kommer att lägga ut tävlingarna för anmälan så fort vi kan efter att beslut om genomförande av tävlingar kommer.

BOKNINGSREGLER 2021
Bokning av tider kan göras via Min Golf, direkt i shopen eller per telefon 08-580 313 00 under shopens öppettider.

Viksjömedlem med kategori 7-dagarsspel:
Kan boka två starttider, (max en per dag), varav max en helgtid, där Viksjömedlem själv ingår, upp till 14 dagar i förväg. Ny tid kan bokas först när en bokad starttid är utnyttjad d.v.s. efter avslutad runda.
Viksjömedlem med spelkategori 7-dagars har rätt att ta med tre (3) gäster vid spel alla dagar.

Viksjömedlem med kategori vardagsspel:
Kan boka två vardagstider, (max en per dag), där Viksjömedlem själv ingår, upp till 14 dagar i förväg. Ny tid kan bokas först när en bokad starttid är utnyttjad d.v.s. efter avslutad runda.
Viksjömedlem med spelkategori vardags har rätt att ta med tre (3) gäster vid spel helgfri vardag.

Viksjömedlem med kategori greenfeespel:
Kan boka starttid sju dagar före spel.
I begreppet "gäst" ingår även Viksjömedlem som startar utanför sin kategoritid som gäst till Viksjömedlem inom kategorin.

Greenfeegäster:
Kan boka starttid sju dagar före spel.

SEN AVBOKNING, BYTE AV GOLF-ID OCH "NO SHOW"
Vi vill att ni alla ska få spela golf och njuta av golfsäsongen 2021. Vi upplever just nu en "boom" där trycket på vår bana har ökat. För att ge så många som möjligt chansen att spela golf så kommer vi i år att ha följande regler gällande sen avbokning, byte av Golf-ID samt "no show" 2021.

Avbokning ska ske senast 2 timmar innan bokad starttid. Då finns fortfarande tid för annan spelare att boka in sig på den lediga starttiden.

En spelare som avbokar senare än 2 timmar innan bokad starttid debiteras en avbokningsavgift på 100 kr.

En spelare som uteblir och inte bokat av sin starttid debiteras en "no show"-avgift på 200 kr samt mister sin möjlighet att boka starttider i GIT tills betalning skett.

Vid byte av Golf-ID i shopen, eller på telefon inom två timmar innan starttiden debiteras den nya spelaren 200 kr. Är spelaren en greenfeegäst tillkommer det 200 kr på gällande greenfee. Avgiften erläggs i shopen innan spel.

Reglerna gäller för både medlem och greenfeegäst.

Vi önskar dig välkommen till en ny rolig säsong på Viksjö Golfklubb. Vi i personalen ser fram emot att träffa er alla under säkra former och vi kommer att göra vårt yttersta för att ni alla ska trivas på anläggningen även i år.

Viksjö Golfklubb