Fågelrestaurangen på Viksjö Golfklubb

Under många år har Miljögruppen drivit den Fågelrestaurang som ni förmodligen sett i skogskanten mellan green 9/9 och övningsområdet vid klubbhuset. Denna bistra vinter har den varit mer poppis än under de barmarksvintrar vi fått vänja oss vid. Våra bevingade vänners behov av energirik föda ökar då och är svårt att hitta. Vad har vi då på menyn? Basfödan är solrosfrön och talgbollar men mest populärt är jordnötterna där vi får fylla på minst en gång i veckan. Vi kommer att se till att det är välfyllt tills det börjar våras på allvar. Aptiten är god och det kommer att gå åt minst 40kg solrosfrön och lika mycket jordnötter samt några hinkar talgbollar

Vilka är då gästerna på vår Fågelrestaurang? Vanligast är blåmesen tätt följd av talgoxen, pilfinken och nötväckan. Blåmesen är kul och kaxigast, när jag kommer för att fylla på så går larmet, han är här och fyller på! Otåligt väntar de på att jag skall bli klar och sitter snudd på min axel. Andra regelbundna gäster är grönfink, nötskrikor och större hackspett. Den mest exklusiva gästen hittills denna vinter på Fågelrestaurangen var ett kort besök av en tofsmes, en de djupare skogarnas fågel.

Fågellivet i övrigt på banan vintertid? Regelbundet hörs t.ex. domherre, grönsiska och steglits samt gröngölingen. Att vi går mot en vår märks, kattugglorna har börjat ropa och vill du se en kattuggla så har du stor chans i den ihåliga eken mellan fjärde green och femte tee på 18 hålsbanan. Stå då på kanten av greenen, gärna med en kikare. Har du tur så sitter den i öppningen. Arter som i stort sett saknats denna vinter är gråsiskan samt sidensvansen, dåligt rönnbärsår = inga sidensvansar. Så länge det är öppet vatten har vi minst en häger som letar något matnyttigt, kanske en vattensork i våra diken.

Årets sensation är dock en strömstare! De återfinns sommartid främst uppe i fjällvärlden men drar söderut under vintern dit där det finns öppna vattendrag. Den sågs några dagar i början av februari i Veddestabäcken där den rinner in på banan bakom green 11. Att hitta en strömstare i den lilla bäckfåran blev en verklig överraskning! Trots kylan öppet strömmande vatten förmodligen från en kallkälla. Där kunde den dyka och leta efter stapelfödan husmaskar på botten. Jo, den dyker och födosöker i strömmande vattendrag.

Vi går som sagt mot en vår och snötäcket är ett minne blott. Det är mindre än en månad till vårdagjämningen. Fågellivet på banan under sommarhalvåret, vad kan vi hoppas på? Får vi en kniphäckning på banan även i år? Knipan är en holk/hålhäckare och några lyckligt lottade kunde förra året avnjuta skådespelet när honan kom traskande från skogen ovan Fågelrestaurangen med sina, var det 4 ungar ner till dammen på 18. I vilken hålighet hon hade boet är oklart. Strandskateparet, denna kustfågel som länge höll till runt dammen på 18, kommer det tillbaka i år, häckning? Svarthakedoppingen som länge var karaktärsarten i våra dammar med regelbundna häckningar under många år kanske kommer på kortvarigt besök under vårens sträcktid men så länge vi har karp och annan fisk i dammarna så blir det ingen häckning. Vi får trösta oss med sångar- och raritetsmagneten, sälgbuskaget bakom green 4/9 / tee 5/9, vad kommer det att bjuda på i år? Toppnoteringen är Sydnäktergalen för några år sedan, larmet gick och den blev ett riktigt dragplåster för mängder av fågelskådare.

Att i övrigt se fram emot kommande säsong? Mängder av birds men naturligtvis främst birdies för oss golfare. Albatross kanske någon riktigt skicklig spelare med lite tur grejar på banan men uteslutet i lufthavet. Eagles betydligt lättare, åtminstone passerar havsörnar regelbundet över banan😉

Miljögruppen/Anders Lindberg